Tervehdys. Toivottavasti juhannus meni teillä, rakkaat lukijat, mukavasti. Nyt on sunnuntai ja minulla alkoi kesäloma. Huomenna lähden reissuun, mutta nyt on hieman aikaa pakkaustouhujen lomassa istua koneella ja naputella koulutehtävää. Tässä tehtävässä ope pyytää etsimään jonkin työyhteisön sosiaalisen median pelisäännöt ja analysoimaan niitä. Löysin Suomen taitoluisteluliiton Sosiaalisen median pelisäännöt. Ohessa linkki:

 https://www.stll.fi/wp-content/uploads/sites/4/2016/11/Sosiaalinen_media_pelis%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t2017_Suomen-Taitoluisteluliitto.pdf

 

Mikä on näiden pelisääntöjen keskeinen viesti? Valmentajan tai seuratoimijan täytyy miettiä tarkkaan, alkaako sosiaalisessa mediassa kaveeraamaan valmennettavien kanssa ja jakamaan heidän kanssaan omaa yksityiselämäänsä. Jos hyväksyy yhden kaveriksi, täytyy hyväksyä myös muut ettei suosi vain yhtä. Alaikäisiä valmennettavia kavereina ollessa täytyy muistaa ettei saa julkaista esimerkiksi alkoholiin liittyviä päivityksiä. Kannattaakin huolehtia, että yksityisyysasetukset ovat niin, että kaikki julkaistu asia ei näy välttämättä kaikille. Työnantajaa, alaisia, valmennettavia jne ei saa mennä arvostelemaan, koska nämä mielipiteet saattavat leimata koko seuran. Seuraa edustetaan siis myös vapaa-ajalla ja siksi pitää huolehtia, että sosiaalisen median päivitykset ovat asiallisia. Seuran jäsentetn täytyy kohdella kunnioittavasti sekä omia jäseniään että kilpailevien seurojen jäseniä. Sosiaalisessa mediassa on muistettava puhua totta, vääristellä ei saa. Jos julkaisee ajattelemattomuuttaan jotain typerää, on muistettava pyytää julkaisua anteeksi. Samoin kiitosta voi antaa aina kun mahdollista. Kannattaa muistaa myös, että kirjottaa vain sellaista, mitä voisi kyseiselle ihmiselle sanoa kasvotustekin. Myöskään suljettuun ryhmään ei kannata kirjoittaa mitään, mikä ei saisi vuotaa julkisuuteen. Kaikesta, mitä verkkoon nimittäin laitetaan, jää jälki.

Kenen vastuulla on näiden sosiaalisten median pelisääntöjen laatiminen? Tässä tapauksessa Suomen taitoluisteluliiton hallituksen tai muun vastaavan tahon, joka vaikuttaa seuran taustalla. Nämä säännöt ovat kirjoitettu lyhyesti ja ytimekkäästi ja niissä on aika hyvin ohjeistettu sosiaalisessa mediassa käyttäytymistä. Valokuvien laittamisesta ei tosin ole puhuttu yhtään mitään. Itse lisäisin ohjeistuksen tälle asialle. 

Nyt jatkan pakkailua. Mukavaa alkavaa kesäkuun viimeistä viikkoa.

 

Terkuin Siru