Tervehdys hyvät lukijani :)

Tämän oppimistehtävän aiheena on Digitaalinen identiteetti. Ope pyytää hakukoneen avulla etsimään tietoja minusta itsestäni. Löytyykö tekstejä, kuvia, videoita, kilpailutuloksia...?

Tutkitaanpas seuraavaksi, millaisia tietoja minusta löytyy. Googeln hakukonepalvelun ensimmäinen linkki on "Karjalaiset Tyrnävän K-marketiin." Tämä on julkaistu silloin, kun olimme mieheni kanssa vastaanottaneet ensimmäisen (ja toistaiseksi ainoan ja viimeisen) kauppapaikkamme Ruokakeskolta. Enää emme kauppiaina toimi, joten juttu on auttamattomasti vanha. Toinen linkkin näyttäisi olevan minun Oriflamen sivuni Facebookissa. Totta, olen sellaisen joskus perustanut, mutta en ole moneen vuoteen siellä mitään tehnyt. Itse asiassa en enää edes toimi Oriflamen jälleenmyyjänä. Seuraavassa uudessa linkissä mainitaan entinen K-marketiin liittyvä yrityksemme. Vielä löytyy yksi mielenkiintoinen linkki - olen joskus lähettänyt entisistä koiristani kuvan Kalevan lukijakuviin ja se näyttää olevan vielä nähtävillä. Minusta itsestänikin löytyy kuvia. Osa on vanhoja Facebookin profiilikuviani, osa muita perheeseen liittyviä kuvia. Näitä muistaakseni olen joskus julkaissut Facebookissa. Todennäköisesti kuvien asetukset ovat sellaisia, että ne ovat julkisia. Siksi Google ne löytää.

Tiedot minusta ovat oikeita. Tosin osa vanhoja juttuja, kuten toimimiseni K-market Tyrnävän kauppiaana. Mietin, että voinko itse vaikuttaa siihen, mitä tietoja minusta löytyy internetistä. Luultavasti en. Nuo kaikki on julkista tietoa, mitkä on esimerkiksi Ruokakesko julkaissut. En kylläkään tiedä, olisinko voinut kauppaisuutista kieltää julkaisemasta, koska sellainen ei minulle aikoinaan tullut ollenkaan mieleen.

Tietoja voi ehkä poistaa verkosta. Ainakin niin, että ne eivät räpsähdä heti kaikkien hakeneiden silmille. Mutta poistuvatko ne ikinä verkosta lopullisesti? Pelkäänpä että eivät poistu. Siksi onkin tärkeää, että harkitsee tarkkaan, mitä tietoja ja mitä kuvia internetissä antaa itsestään julkaista.

Nykyään on helppo julkaista itsestään esimerkiksi Facebokissa juuri sellaista juttua kuin mitä haluaa. Tilapäivitykset ja valokuvat saattavat olla yltiöpositiivisia ja sellaisia että "elämä on ihanaa aina". Mutta näinhän ei välttämättä todellisuudessa ole. Päivitykset antavat kuitenkin vääränlaisen positiivisen kuvan ihmisestä ja näin digitaalinen identiteetti saattaa olla ihan erilainen kuin mitä oikea todellinen identiteetti on. 

Pitääkö julkisuuden henkilöllä olla aina digitaalinen identiteetti ja tiedot sosiaalisessa mediassa? Mielestäni nykyään pitää. Antaa jotenkin epäluotettavan ja salamyhkäisen kuvan esimerkiksi poliitikosta, jos hänestä ei löydy internetistä yhtään mitään ja jos hänellä ei ole Facebook-profiilia tai Twitter-tiliä. Ihmisten on paljon helpompi pysyä kärryillä, mitä mieltä tämä henkilö asioista on kun häntä voi seurata sosiaalisessa mediassa.

 

Terkuin Siru